Stacks Image 1959

vervolg cursus

Modern-realistisch stilleven schilderen


Een populaire stroming in de realistische schilderkunst is het hyper-realisme, ook wel foto- of mega-realisme genoemd. Het is schilderkunst met de hoogste wow-factor. Maar wat maakt het hyper-realistisch stilleven zo bijzonder?

Stacks Image 16201
Groepsportret: Vijf rozebottels, Peter van der Worp 2012
Een perfecte stofuitdrukking
Een van de meest intrigerende aspecten van het hyper-realistische stilleven voor de kunstenaar en de bewonderaar is de 'meer dan echt' geschilderde stofuitdrukking, textuur van verschillende oppervlakten. Maar hoe schilder je bijvoorbeeld een druif, met het typische wit dauwige transparant blauwe velletje of een vaas die ook echt van glas lijkt te zijn?

Schilderen is leren zien. Naast de schildertechnische vaardigheden leer je vooral kijken en alleen dat te schilderen wat je daadwerkelijk ziet en niet wat je weet.
Hoe zien de lessen er uit?

Peter helpt je bij de onderwerpkeuze, opzet en uitvoering. We doorlopen de volgende stappen:

  • Stilleven compositie
  • Fotografie, gebruik iPad en beamer
  • Onderschildering in lichte kleur- toonwaarden.
  • Opschilderen, nat in nat.
  • Glacis en oplichten
Stilleven composite

Het samenstellen van een compositie vormt een belangrijk onderdeel van het stilleven schilderen. Welke voorwerpen kies je. Welke plaats krijgen ze ten opzichte van elkaar en in het vlak van het schilderij. Hoe ontstaat een natuurlijk evenwichtige compositie. Of ga je voor een meer moderne aanpak, uitvergroten en inzoomen op mooie details. Peter bespreekt verschillende compositionele theorieën en ideeën. We maken met het aanwezige fruit, bloemen en servies mooie composities.
Fotografie, gebruik tablet, Ipad en beamer

Fruit en bloemen blijven maar korte tijd vers en mooi van kleur. Om toch dat moment te vangen en een 'levendige' weergave te kunnen schilderen, maken we veel foto's.

Er is een kleine foto hoek ingericht waar je met de aanwezige professionele camera scherpe, goed belichte foto's kunt maken. Geprint of op je tablet computer (ipad) heb je het perfecte uitgangspunt voor een in detail te schilderen stilleven.
Stacks Image 5883
Stacks Image 5914
Stacks Image 5919
Bepaal zelf wat je schildert. Een speels bosje tulpen, de favoriete bloem uit eigen tuin of een vaas met zonnebloemen. Met goede foto's maak je een prachtig schilderij.
In de cursus ligt de focus meer op de schildertechniek en minder op het ontwikkelen van tekenvaardigheden. De foto, die als uitganspunt dient voor het te maken schilderij, wordt via een transfer methode, transparantpapier of projectie beamer overgezet op het paneel of doek. Een methode die in het foto- hyper- en mega-realistisch schilderen heel gebruikelijk is.
De schildertechniek

We schilderen volgens een op oude klassieke technieken gebaseerde "eigentijdse" schildermethode. Het schilderij wordt opgebouwd uit meerdere transparante en half transparante laagjes.

De onderschildering

Het is niet prettig te schilderen op een wit paneel of doek. De ondergrond krijgt eerst een bijpassende lichte kleur.
Als dit laagje droog is en de potlood tekening aangebracht, start de onderschildering. We zetten het schilderij op in lichte tinten van de uiteindelijke kleur. In vlakjes, zonder details en met de schaduwen licht aangegeven.

Opschilderen, nat in nat

Als de onderschildering goed droog is begint het opschilderen. Peter demonstreert en legt uit hoe je nat in nat kunt schilderen zonder dat de kleuren vertroebelen en de kleurovergangen helder en fris van kleur blijven. De penseelstreek, toets en het uitwaaieren, ook wel verdassen genoemd, spelen hierbij een belangrijke rol.

Eerst wordt de achtergrond en dan één voor één de objecten op de voorgrond afgewerkt.
Het te schilderen object krijgt eerst een dun laagje olie om de verf beter te laten vloeien. Daarna volgt een eerste dunne verflaag in een egale middentoon. Hierin worden nat in nat, van donker naar licht, details aangebracht. Hierna volgt de 'finishing touch'.

Glacis en oplichten

Met een combinatie van transparante verf met veel medium (glacis) worden de kleuren en schaduwen waar nodig verdiept en de eenheid in kleur aangepast. De details bijgewerkt en als laatste het wit van de hoog- en glimlichten aangebracht.

Dit is een veel toegepaste eigentijdse schildermethode. Het kan na eigen inzicht aangepast worden. Alles is bespreekbaar. We leren graag van elkaar!
12, wekelijkse lessen van 3 uur, kosten €360,-

Voor meer informatie over lesdagen en tijden ga naar: Lessen/aanmelden of email info@petervanderworp.nl.


Naar boven

Stacks Image 1237
Peter: "We werken in kleine gezellige groepjes. (max. 5) Dus alle tijd voor individuele begeleiding."

Lessen op maat

Zijn er speciale wensen. Een les op een andere dag of avond. Alles is bespreekbaar. Neem contact op dan kunnen we kijken of we een nieuwe groep kunnen starten.

Aanmelden

Wacht niet te lang, meld je aan.
Voor meer informatie over lesdagen en tijden ga naar:
Lessen/aanmelden of email info@petervanderworp.nl.


Leslocatie*

Nobelstraat 116
7316 GR Apeldoorn

*(Bezoek alleen op afspraak!)
Graag tot ziens!