Leren van de Oude Meesters
uit de 17e eeuw
Kunstenaars doen vaak geheimzinnig over de techniek waarin ze schilderen. Hoe bouwen ze het schilderij op en welke mediums gebruiken ze in de verschillende lagen? Peter maakt daar geen geheim van en deelt graag al zijn kennis en ervaringen. In deze cursus leer je, in een kleine gezellige groep, de basisvaardigheden en veel meer…
In deze cursus bestudeer je het werk en werkwijze van deze meesters. Ontdek de persoonlijke hand van de 17e eeuwse stilleven schilder in de werkwijze, penseelvoering en het kleurgebruik en verrijk hiermee je eigen schildertechniek.
Het is een schildertechniek die bekent staat om de grijs/bruine onderschildering (grisaille) en transparant kleur gebruik (glacis). Een techniek die tot op de dag van vandaag onveranderd wordt toegepast en bij veel hedendaagse fijnschilders geliefd is om de warme ondertoon en de diepe kleuren.
Hoe zien de lessen er uit?
We beginnen met een vast programma. We kopiëren details uit drie 17e eeuwse bloem stillevens. Deze details variëren in grootte en moeilijkheidsgraad.
Het kopiëren van meesterwerken is een aloude beproefde manier om de fijne kneepjes van het ambachtelijk fijnschilderen te leren. Je kunt je dan volledig concentreren op de techniek. Een eenvoudig te leren techniek, waarin je alle eigenschappen van olieverf optimaal gebruikt.
Je start op je eigen niveau
Samen kijken we, afhankelijk van je schilderevaring met welk detail je het best kunt beginnen. Bijvoorbeeld een mooi blad met zijn oplichtende nerven of een perzik met zijn donzige huidje of een takje met rode besjes. We schilderen op kleine handzame studie paneeltjes.
Tijdens de eerste schilderles krijg je informatie over alle schildermaterialen zoals verf, penselen, en mediums. Je hoeft niet direct alles aan te schaffen en kunt eerst ervaren of schilderen met olieverf iets voor je is.
Peter demonstreert en begeleidt de opeenvolgende stappen:
- De foto die als uitgangspunt dient voor het te maken schilderij via de beamer of transparant papier overbrengen op het paneeltje.
- Het maken van een onderschildering (grisaille) met verdunde olieverf, in een grijs/bruine kleur en wit.
- Het kiezen en aanmaken van het kleuren palet.
- Het aanbrengen van de glacislagen van transparante en half transparante olieverf over de droge onderschildering.
- Het ‘oplichten’ met dekkende en half dekkende olieverf.
- Informatie over de afwerking met retoucheervernis en slotvernis.
We gebruiken klassieke en moderne schildermaterialen om deze eeuwenoude kunstvorm op een eigentijdse manier toe te passen.
"We werken in kleine gezellige groepjes. (max. 8) Dus alle tijd voor individuele begeleiding."
Lessen op maat
Zijn er speciale wensen. Een les op een andere dag of avond. Alles is bespreekbaar. Neem contact op dan kunnen we kijken of we een nieuwe groep kunnen starten.
………………………..
Aanmelden
Interesse? mail voor meer informatie over lesdagen en tijden en kosten naar: info@petervanderworp.nl.